liveteskrivet.blogg.se

Här är landet vårt, mamma

Kategori: Allmänt

Sverige 1985. Mamma sätter sina fötter i storlek 37 på Svensk mark. Här tänkte hon stanna efter flera veckors flykt. Det enda som fysiskt tynger henne är min storebror som växer i magen. De psykiska tankarna växer bredare och väger tyngre än vad min storebror gör.

Hit kom min mamma som flykting. Här födde hon sitt förstfödda barn. Och här skiljde hon sig som vilket par som helst gjorde under åttiotalet. Här nötte hon in skillnaden mellan en och ett medan hon ammade min storebror som aldrig ville vara still. I det här landet förstod hon att kämpa inte ens var tillräckligt. Hit kom min mamma för att slippa bli förföljd av myndigheter, här skulle hon få hjälp av myndigheter. Här utbildade hon sig istället, fick fast anställning och cyklade till arbetet och lämnade min storebror till dagiset på vägen. Under rasterna cyklade hon till dagiset för att titta till honom. För här var hon ensam när hon var ensamstående. Härifrån brevväxlade hon med min morfar, berättade om fantastiska Sverige och frågade om livsråd.


Hit kom min pappa åren innan efter en kämpig flykt som följd av hans kamp mot den sittande regeringen. Här möttes de. Pappa, en av studenterna i korridoren fylld av andra studenter, men som under varje högtid blev ensam kvar i korridor som tystades. Mellan varandra fann de gemenskap, mamma och pappa. Mellan andra med liknande historier fann de gemenskap. För vem skulle annars vilja förstå dem, orka förstå dem, kunna förstå dem. Från den segregerade förorten flyttade mamma med min storebror och från den livliga studenkorridorren flyttade min pappa. En lägenhet bortom segregationen och bortom studentlivet skulle bli deras.

Här föddes jag och här skulle jag växa upp med grannar i min egen ålder. Vi skulle springa runt i kvarteret och låta våra gosedjur lära känna varandra. Här fann jag gemenskapen, trots att jag från andra hörn och kanter ständigt fick frågor som mina vänner aldrig skulle få. Här upplevde jag undermedveten rasism. Jag kände hur den träffade mig, men visste inte hur eller varför. I det här kvarteret saknade min bror gemenskapen från förorten. För här var barnen inte som där och här kunde han inte vara som han var där. Den gemenskapen levde i misär försökte, mamma ständigt förklara, min storebror tyckte att hellre det. Hellre det än det här.

Sverige. Hit kom min mamma för att stanna. Här skulle hon bygga och fullfölja sitt liv, i tacksamhet. Här gjorde hon allt för att inte betraktas som den.  Den som kom hit för att ruinera och inskränka på den ”svenska kulturen”, det svenska samhället. Här skulle hennes fysiska hem vara, men det psykiska hemmet skulle fortfarande vara i landet där hon flydde ifrån. I det här landet betraktar hon sig själv som en gäst, här är hon bara på besök hos andra. Min mamma tror att den tanken är hennes egen. I det här samhället skapades den tanken, om att hennes hem i Sverige inte är hennes riktiga hem. Hit kom min mamma med visionen om att Sverige var landet som välkomnade alla. I det här landet kom ett rasistiskt pari in i riksdagen, som inte alls vill välkomnar alla. Här ska partiet definieras som främlingsfientligt eller invandrarkritiskt. Här ska de respekteras, de som rynkar på näsan för någon som inte är född på rätt ställe i världen, som inte ser ut som önskat. I det här landet fylldes mamma av oro i samma ögonblick som Sverige Demokraterna jublade åt riksdagsplatsen. Jag minns det så väl, när hon uttalade sin fundering över vad som nu skulle kunna hända. Här frågade min mamma mig, med en röst fylld av uppgivenhet, om vad eleverna på skolan sa om Sverige Demokraternas plats i riksdagen, dagen efter valet 2010. Inte så mycket, var mitt svar. Någon skämtade om det och någon menade att klart att vi inte vill ha för många invandrare här. I det här landet svalde jag bara det.

28 år senare, och mammas fötter i storlek 37 är fortfarande kvar på svensk mark. Här har de stått stadigt i mer än halva sitt liv. Här byggde hon upp hela sitt liv, med livserfarenheter som många aldrig kommer kunna få. Livserfarenheterna som sällan värderas. Det här landet är det bästa landet att bo i, säger mamma tacksamt. Men det här landet är inte mitt, säger mamma som om det vore den självklaraste meningen i världen. I det här landet skulle omgivningen stå skeptiska till om hon påstod sig vara svensk, trots medborgarskapet. Här är det betraktarnas ögon som definierar henne. Stämplar henne. I det här landet är det en del av yttrandefriheten. Och i riksdagen sitter ett parti med tydliga riktlinjer över vad min mamma är. I det här landet ska det tolereras, säger de.

Sverige 2014. Här pratas det om Supervalåret, om EU-parlamentsval och om riksdagsval. Här ropar vi Ut med rasisterna, in feministerna, medan andra röster menar på att vi är radikala och extrema när vi bara är humana.
Sverige 2014, här kan vi aktivt välja att motverka röster i politken som kränker, som inte tolererar och som skiljer på människor och människor. 

I det här landet vågar jag trots allt tro att vi är fler, så många fler, som inte tänker låta dessa röster få växa. 
Här är landet är vårt, mamma.

Är inte bipolär

Kategori: Allmänt

Och hejhej igen. Idag har jag inte mått som önskat, men jag kan vara okej med det. För snart mår jag över önskan. Har liksom fått för mig att livet kompenserar, med cirka allt.
 
Tror att det kan vara min omgivning, inte i form av människor, som missgynnar mig ibland. Ja,som när snön kom på besök igen. Och när de iskalla vindarna fyllde hela jävla lägenhet. Inte ens mina varmaste sockor kunde hjälpa det och nej fyfan. 
 
~Öh är det här vårdepp så dör jag~
 
Fast nej det är det inte. Hoppas jag inte. 
 
Har mått väldigt bra med. WOW kommer inte ur det här med att vara bipolär i skrift. Det som har hänt när jag mådde över önskan var till exempel....

När det var Internationella kvinnodagen och våren sa Hej visst passar det bra att jag skiner som bara vårsolen kan under den här dagen. Och vi ba ja. Snälla, ja. Var nere på stan och stöttade F! genom att lyssna på bra ord. Ord som är så lätta att fånga in men verkar vara så svåra att peta in i sammanhang, för många. Fan, fylls av så mycket hopp. Så hade jag lovat mig själv att "skäm bort dig själv idag." Så då gjorde jag det och drog mitt bankkort som om jag var någon jag inte är. Mådde bra med en gnutta ångest, vad är ungdomsår? 


(ja jo jag är ganska medveten om jag har den bästa tygväskan i världen)

Får det bekräft att att vi växer upp nu. Att vi juridisk tydligen är vuxna och det ena kan stämma men oftast inget annat. Vera fyllde arton och det firades hos henne med hemmafest där alla kände varandra. Sånt behövs egentligen, så kan alla stå och skrika politik och dumförklara varandra för att sedan lämna och kramas utan att såra. Mmm hemmafester är bra koncept.

(Obsobs stulen bild av Vera)

Alltså vet ni hur en dämpar allt i hela världen? Genom att tro att det går att göra allt i hela världen under en och samma dag. Syftar antagligen på någon av mina veckodagar. Som i torsdags, typ. Då slutade vi sent och jag cyklade ner till stan för utbildning med kåren. Sånt är najs för en blir lite smartare och lite mer fylld med kunskap och så blir en till en idémaskin och ba det här vill jag gör och det här men amajgadd detta okej ska göra allt. Aa jo, ni förstår va? Och därifrån till nästa element av kunskapspåfyllning, skribenten och föreläsaren Valerie hade nämligen föreläsning på Vox i all mysighet om viktiga ämnen. Ja viktiga ämnen så som rasism och hur en kan välja rätt ord för att hindra att kränka någon på vägen. Typ ganska viktigt ja. 

 
I fredags cyklade jag i mörkret med spöregn som sällskap. Oså upp för den där jävla backen. Och genom skogen. För at stanna upp och ba var i helvete och hur ska jag hitta. Mm, för det var till Astrid jag skulle cykla och jag vet inte, är inte så bra på det där med att läsa kartor. I vanlig ordning så löser sig allt och efter en miserabel cykeltur kom jag fram till mina käraste vänner, Asta, Melle och Bosse. Alltså wow vad jag älskar dem. Borde skriva en dikt om dem snart, srsly. Och så hade Asta bakat en, som hon själv kallade, en egenexprimerad kladdkaka. Så den sällskapade. Och så satt vi i soffan hela kvällen för att prata om allt i hela jävla världen. Så cyklade vi hem i spöregn. Vi borde ha klagat mer, men det går inte att klaga på så mycket i deras sällskap.

 
I lördags var det kallt. Men ack så soligt och fint allt var. Tog en promenad till Ica och trodde att jag var någon med mina stora hörlurar som spelade rapp på högsta. Gick in på Ica som om jag skulle råna. Nej. Gick in på Ica med ett jävla leende trots morgon och det som hör till morgonen. (Kvinnor som rappar gör mig glad förresten). Nä men, eftersom att jag skulle fixa brunch för mig och Rebecca så kom jag blandannat ut med croissanter, sådär klyschigt ni vet, med en prasselpåse i handen. Och så kom Bex någon gång vid tolv och vi bara satt på min matta och babblade om allt som vi kan göra. Konsten att prata och äta tills det att det känns som om ett barn ska födas. Alltså, det slutade med att vi bara "nä men erkänn, visst skulle det vara fint om jag var gravid`". 



Någon gång vid tretiden kom min älskade kusin Sara och hennes mor på storfika från Stockholm. Det finns både för och nackdelar, om vi nu ska se allt i livet utifrån ett utförligt och nyanserat perspektiv, med att ses så sällan. Om vi skiter i klara nackdelar och istället lyfter fram fördelar så blir alltid alla träffar så bra? En hinner inte få nog. Förstå mig rätt. Så vi satt och fika tills det blev mörkt och då tog jag mig till stadsteatern för att se "Stjärnan och Odjuret" med Rebecca. Wow älskar att vi hann ses två gången under en och samma dag<3. Eftersom att vi båda älskar att gå på teater så var teaterbiljetten en liten födelsedagspresent från mig. Mer teater åt folket säger jag bara. Seriöst. Bio är så överskattad. 

 
Och så åt jag sådan där vi-har-inte-setts-på-länge-middag med Sara och resterande familj. Mer vi-har-inte-setts-på-länge-middagar åt folket, tack.
Och de stannade över natten. Men innan vi lät natten passera låg vi i min nittosäng och kollade lägenheter till Sara. Fast när Sara pratar om lägenheter så pratar hon som om det är vår lägenhet. För hon säger att Donia du ska välja lägenhet åt oss (Idag, några dagar senare alltså, ringde hon mig, mitt i lyckoruset och sa att Donia!! Den är köpt nu!! Och du ska få min extranyckel!!).
Och vi vaknade i världens harmoni. Åt frukost i en evighet och senare tog vi en långpromenad längs ån med solen. Och så försökte vi undvika att påpeka att det fan var kallt fast solen lyste. En och en halvtimmes promenad, och vi lärde varandra så himla mycket. Hon lärde mig om brustna hjärtan, om ungdomskärlek som en romantiserad benämning, men även om det bästa med kärlek, och om ungdomsvänskap som faktiskt aldrig dör. Japp, hon lär mig mycket den kvinnan. 


(Här satt vi i sommas. Men den lägenheten är historia och nu har hon sin egen lägenhet och den är bättre för den valde vi tillsammans när vi låg i min nittiosäng och i all ivrighet kollade lägenheter)

Och det här inlägget låg och dammade här i några dagar. Snön har smält och termometern står nära tio plus nu. Det vände lika hastigt som mitt mående gjorde. Nu är mitt sjuttonåriga liv under kontroll, typ tror jag, och jag är inte bipolär för det. Jag är ganska mycket som de allra flesta och kan på något sätt romantisera den här ungdomsförvirringen och ivrigheten.

 

som om blogga är en del av mig

Kategori: Allmänt

Blir så fruktansvärt arg när jag går in på den här jävla hemsidan. För jag brukar göra det ibland. Skriver in mitt lösenord, klickar upp "Skriv inlägg", stirrar mig blind, får fram exakt ingenting. Klickar ner. Ungefär så. Hur långt jag kommer med det här skriveriet vill jag inte ens veta. Antingen klickar jag ner det om några minuter och klickar aldrig upp inlägget nå mer. Låter det vara där och ruttna. Eller så fortsätter jag som om jag har tid. Som om blogga är en del av mig.
 
Minns inte vad jag gjort sedan sist, vilket nödvändigtvis inte behöver betyda att jag inte gjort något.

Stressat för att sedan hitta tillbaka till rätt puls igen
Myst runt som om det är det enda jag gör 
Skrattat tills det gått hål i mig
Blivit arg tills jag känt mig som en crackkärring
Sympatiserat med vädret
Känt mig som första vårsolen
Och som den likgiltiga himlen som hållt sig kvar
Stängt in mig på mitt rum för det blir bäst så ibland
Varit en av alla andra som fyllt rum som inte är mina
Skrivit tills jag fått kramp
Skrivit tomma ord
Kramat sådana som har saknats
Kramat sådana som kommer att saknas
Suttit uppe om kvällarna för att i all evighet prata om sådant som aldrig hänt
För att prata om sådant som hände för en evighet sedan
För att prata om sådant som önskas hända igen
Varit nöjd med mig själv så att det känts ända in ryggmärgen
Föraktat mig själv emellanåt 
Önskat att jag alltid kunde få stanna kvar här
Önskat att jag aldrig mer skulle behöva få stanna kvar här
 

Rebecca och jag. Vi åt middag tills det var slut. Vi rullade chokladbollar tills smeten tog slut. Vi satt på mitt rum tills dygnet tog slut. Och vi sov tills sömen tyckte att det var slut med det med.
 

En kväll, med en hallon/kokos paj i handen, tog jag mig upp till familjen Smedsjölinder. Vi åt middag tillsammans och hade ungefär allt i världen att prata om. Kommer aldrig sluta älska kvällarna där uppe.
 

Bjöd över Kellan på middag och hänga-på-min-matta-tills-vi-säger-va-ofta-är-klockan-så-mycket kväll. De kvällarna kommer aldrig ta slut.
 
Cyklade till Emma och var säker på att våren hade hittat hem. Hon bjöd på brunch och i timmar satt vi runt hennes köksbord för att varva brunch med babbel. Och sedan tyckte hennes hund att vi skulle ut på promenad, för solen var fortfarande uppe och solen sa att "ta vara på mig". 
 

För på fredagen kom min Cecilia till mig. Vi tog igen allt vi missat från varandras liv. Tre veckor hade vi missat. Det är mycket för oss som behöver varandra mer än vad vi kanske förstår. Vi vaknade upp till en lördag, hon tog sig till sitt och jag till mitt spanskaplugg. Och senare under lördagen förenades vi igen för att äta middag tillsamans och för att vänta in Amanda och Ines. Och Cissis kladdkaka och timmars prat om allt vi kom på att prata om.